Porto – wino
Wino porto to nie tylko symbol miasta Porto, ale i całej Portugalii. Już od wieków przynosi sławę i chwałę temu państwu.
Porto jest znacznie mocniejsze od innych klasycznych portugalskich win. Zawartość alkoholu może wahać się między 19 a 21%. Wyższa zawartość alkoholu wynika z tego, że wino jest wzmacniane. Kolor porto może być biały, różowy lub czerwony, a oryginalna butelka poświadcza prawdziwość trunku specjalną banderolą. Może być on bowiem produkowany wyłącznie z winogron z winnic znajdujących się w specjalnie wyznaczonym regionie demarkacyjnym rzeki Douro.
Historia powstania wina porto, do dziś spowita jest nimbem tajemnicy i wiążą się z nią pewne niedopowiedzenia. Jedna z teorii mówi, że Anglicy, którzy nie mogli importować wina z Francji ze względu na konflikt zbrojny, szukali zaopatrzenia w wysokoprocentowe trunki gdzie indziej. Oczywistym wyborem była Portugalia, jednak tutejsze wina zbyt szybko się psuły podczas morskiej przeprawy. Zaczęto więc do beczek z winem dolewać wysokoprocentowego spirytusu.
Choć nosi taką samą nazwę jak miasto, wino nigdy nie było produkowane w Porto. Winogrona zbierane są w winnicach na zboczach rzeki Douro, a wino przygotowywane i przechowywane jest w lokalnych quintach, czyli farmach. Dopiero potem, na wiosnę, beczki wysyłane są w dół rzeki (niegdyś za pomocą specjalnych łodzi, dzisiaj przy pomocy nowoczesnego transportu), aby składować je w caves, czyli specjalnych magazynach. Magazyny także nie znajdowały się nigdy w samym Porto, lecz w sąsiadującej z miastem, usytuowanej po drugiej stronie rzeki, Vila Nova de Gaia.
W zależności od jakości i rocznika wina, jego ceny wahają się od dwóch do kilkuset euro za kieliszek. Najdroższa sprzedana butelka wina porto z 1863 od Niepoort Vinhos została sprzedana za 111.236 euro, trafiając dzięki temu do Księgi Rekordów Guinessa.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o winie porto i posmakować tego wspaniałego trunku, odkrywaj Porto z przewodnikiem.
Czy próbowaliście już wina porto? Jak wam smakowało?