Bolo Rei
Zbliżają się święta i podobnie jak w Polsce, Portugalczycy lubią przygotowywać typowe dla tego okresu dania i słodkości. Jednym z nich jest Bolo Rei, czyli ciasto króla. Tradycyjnie pojawia się na stołach 25 grudnia i 6 stycznia, ale można go posmakować w portugalskich kawiarniach co najmniej od początku grudnia.
Bolo Rei po raz pierwszy zaserwowano w 1829 roku, w cukierni Confeitaria Nacional w Lizbonie. Ciasto wywodzi się jednak z Francji, z dworu Ludwika XIV. Gâteau dês Róis zostało sprowadzone do Portugalii przez Baltazara Castanheiro Juniora, który był synem właściciela tejże cukierni.
Po 1910 roku, po obaleniu portugalskiej monarchii, nazwa ciasta została zmieniona na Bolo Presidente (ciasto prezydenta), Bolo de Ano Novo (Ciasto Noworoczne) oraz Bolo Nacional (od nazwy cukierni). Obecnie jednak nazwa Bolo Rei znów cieszy się popularnością.
Ciasto ma kształt korony, koniecznie z dziurą w środku. Jest bardzo słodkie, ponieważ zawiera w sobie ogromną ilość bakalii i kandyzowanych owoców.
Możecie spróbować odtworzyć przepis w domu, ale w Polsce możecie mieć problem ze znalezieniem kandyzowanych płatów gruszki i pomarańczy. Wygląda więc na to, że aby spróbować oryginalnego Bolo Rei musicie się wybrać do Portugalii.
Smakowało wam Bolo Rei? Znacie jakieś inne portugalskie przysmaki na święta?