,

Vinho Verde

Choć północna Portugalia kojarzy się głównie z winem Porto, to nie można zapomnieć o innych trunkach charakterystycznych dla regionu. Vinho verde, a więc zielone wino, to popularny, lekki i musujący napój alkoholowy.

Mimo tego, co sugeruje nazwa, trunek nie jest zabarwiony na zielono. W większości przypadków jest to białe wino, choć można znaleźć także jego różową odmianę. Pochodzenie nazwy “zielone” nie jest do końca jasne. Niektórzy twierdzą, że wzięła się ona od winogron używanych przy produkcji, które zbierane są wcześniej. Inni wskazują na to, że pochodzi od bujnie zielonego środowiska naturalnego północnej Portugalii.

Region, w którym uprawiane są winogrona do produkcji tego trunku, jest wilgotny, ponieważ przepływają przez niego rzeki Douro i Minho. Rozciąga się od granicy portugalsko-hiszpańskiej na wschodzie, aż do Oceanu Atlantyckiego.

Swoje “bąbelki” wino zawdzięcza procesowi fermentacji, jednak obecnie vinho verde często jest dodatkowo nasycane dwutlenkiem węgla. Na rynku można też znaleźć ten sam trunek, ale bez bąbelków, choć znacznie rzadziej.

Nie ma nic przyjemniejszego latem niż piknik na plaży lub w parku, ze świeżym jedzeniem i kieliszkiem schłodzonego, musującego vinho verde.

Piliście już zielone wino? Słyszeliście o nim wcześniej? Wolicie vinho verde czy Porto?